maandag 4 mei 2015

Adopteer een olijfboom in Puglia!

Het klinkt misschien een beetje suf, maar we hebben gisteren een olijfboom in Puglia geadopteerd. Binnenkort krijgen we een foto van hem. Ik houd van olijfolie en ik houd van de verhalen rond de olijfboom, zoveel geschiedenis! Ze zijn prachtig, en in Puglia horen ze echt bij het landschap. In deze regio wordt ontzettend veel olijfolie geproduceerd, maar de laatste jaren hebben de boeren te kampen met een tweetal ernstige problemen, ze kunnen wel wat hulp gebruiken.

Zieke bomen

Xylella fastidiosa, een hardnekkige bacterie, teistert de olijfbomen. De bacterie nestelt zich in de sapstroom van de boom en vermeerdert zich in het xyleem van de plant. Hierdoor wordt de sapstroom geblokkeerd waardoor het blad verdroogt en afsterft. Dit wordt ook wel de ziekte van Pierce genoemd. Omliggende gewassen zijn ook niet veilig, want plantenetende insecten kunnen de ziekte overbrengen.

In Zuid-Italië hebben ze al sinds 2013 met dit probleem te kampen. Daar heerst een ware olijfbomenpest, overgebracht door de boomkrekel en andere insecten. Op dit moment worden er zo'n elf miljoen olijfbomen bedreigd. Het is vooral van belang dat de ziekte, die  niet te bestrijden is, wordt voorkomen. Dat de ziekteverspreiders worden gedood en schade wordt beperkt. De besmette bomen moeten helaas worden ontworteld. Je kunt je wel voorstellen wat een impact dat heeft op de olijfolieproductie van een kleine plaatselijke boer. Ik zag de foto's van wanhopige pugliesi, voor hen heeft een olijfboom een ziel en kan worden beschouwd als hun kind of hun huisdier. Het greep me echt aan.

Aangrijpende foto uit een nieuwsbericht

 

Oneerlijke concurrentie

Daarnaast heeft diezelfde kleine olijfolieboer ook te maken met oneerlijke concurrentie. Met grote olijfolieproducenten die hun olijfolie aanlengen met allerlei oneerlijke goedjes. Met olijfolie uit andere landen bijvoorbeeld. Of chemicaliën. Deze hele praktijk wordt het best geïllustreerd door het filmpje van Nicholas Blechman, illustrator en art director voor de New York Times, die in een leuke informatieve illustratie (ook wel infographic genoemd) laat zien hoe de olijfoliemarkt wordt gecorrumpeerd. Wat niet alleen oneerlijk is tegenover de boeren, maar ook tegenover de consument, die een slechte (extra vergine) olijfolie koopt zonder het te weten. Daarom kun je vaak beter rechtstreeks bij de boer kopen of via een wederverkoper die kan garanderen dat het om pure, echte olijfolie van de eerste persing gaat.

Adopteer nu!

Zoals bij Pierluigi Parente, die in Utrecht zijn eigen webshop met producten uit Puglia is begonnen. Op www.pierluigi.nl kun je niet alleen authentieke producten uit Puglia kopen, maar ook een olijfboom adopteren. Op die manier help je de boeren in Trinitapoli, waar Pierluigi's familie vandaan komt. De adoptie duurt 1 jaar. Pierluigi stuurt je een persoonlijk adoptiecertificaat met je naam en de gps-coördinaten van je boom - voor het eventuele boomknuffelen, zo legt hij uit -  en op jouw boom komt een geplastificeerd adoptielabel te hangen. Daarnaast krijg je een hoeveelheid extra vergine olijfolie naar keuze (3, 6 of 9 liter) met een mooie glazen fles om die in te doen. Er is zelfs keuze tussen een jonge (< 50 jaar), een volwassen (50-100) en een wijze boom, die meer dan 100 jaar oud is.Wij hebben een oude rakker gekozen. Die verdient na al die jaren wel wat extra zorg. De hoeveelheid olijfolie houd ik op 3 liter, want we hebben onze eigen Ligurische olijfolie die mijn schoonvader zelf maakt. Een eerlijke concurrent zeg maar.

Dit jaar brengen we onze zomervakantie door in Puglia en als het lukt gaan we op bezoek bij onze boom. Ook een olijfboom adopteren? Kijk op: www.pierluigi.nl.

2 opmerkingen:

  1. Graag gelezen, ik ben benieuwd naar de foto's :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel informatie, maar zodra je klaar bent met lezen is het zeker de moeite waard. Bedankt voor de informatie!

    BeantwoordenVerwijderen